top of page
Search
Writer's pictureAdmin

РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ ПОМОРАЦА И ФРИЛЕНСЕРА


Фриленсер и поморац су два различита концепта и професије. Ево неких основних разлика:

Професија: Фриленсер је појединац који независно ради за различите клијенте или компаније. Он или она пружа услуге у својој стручности, као што су програмирање, писање, дизајн, маркетинг итд. Фриленсери раде од својих кућа или било где са приступом интернету.

С друге стране, поморац је особа која ради на поморским бродовима. Поморци су задужени за управљање и одржавање бродова, превоз робе и путника.Поморци проводе дуже периоде времена на морима и океанима и живе на броду.Они су задужени за различите задатке, укључујући управљање и одржавање бродова, превоз робе и путника, контролу безбедности, навигацију, механичке задатке и многе друге.

Поморци могу радити на различитим типовима бродова, укључујући трговачке бродове, путничке бродове, танкере, контејнерске бродове, рибарске бродове, јахте итд. Такође, поморска индустрија је богата широком лепезом занимања од капетана, официра, инжињера, механичара, електричара, кормилара, морнара, кувара, конобара и других.

Живот помораца је обично повезан са радом на броду током одређеног периода времена, који може варирати од неколико недеља до неколико месеци. Током радног периода, поморци живе на броду и обављају своје задатке у смени или по потреби.

Важно је напоменути да постоје међународни стандарди и конвенције које регулишу услове рада и права помораца, укључујући и Међународну конвенцију о стандардима за обуку, сертификацију и дежурство помораца (STCW конвенција). Ови стандарди имају за циљ осигуравање безбедности помораца и заштиту околине.

Радно време и локација: Фриленсери имају више флексибилности у односу на радно време и локацију. Они могу радити по својој сопственој радној шеми и одабрати где ће радити, било да је то у својој кући, кафићу или било ком другом месту. С друге стране, поморци имају структуриране радне распореде и обично проводе одређени број месеци на броду, далеко од куће и породице.

Плаћање: Фриленсери обично наплаћују за своје услуге на основу пројекта или сатнице. Они договарају цену и услове са својим клијентима. С друге стране, поморци добијају плату на основу свог уговора о раду и количине времена који проведу на броду. Поморцима се обезбеђују храна и смештај на броду на основу МЛЦ 2006 конвенције међународне организације рада, Република Србија је потписница ове међународне конвенције.

Ово су само неке од основних разлика између фриленсера и помораца...

Радни статус: Фриленсери су обично самозапослени и могу радити за више клијената и компанија истовремено. Они могу бити регистровани као појединци или отворити своје фирме. Поморци, с друге стране, морају радити за компаније које имају бродове који обављају  поморске операције.

Стручно образовање: Фриленсери се могу бавити различитим пословима и пружати различите услуге. Они могу имати различите нивое образовања или стручности у својој области, али нису неопходно потребни одређени сертификати или лиценце. С друге стране, поморци требају проћи одређене обуке и имати одговарајућа стручна звања, сертификате и лиценце према међународним поморским стандардима. Ови сертификати и лиценце обухватају области као што су поморска безбедност и сигурност, поморска навигација, метеорологија, стабилитет и крцање терета, медицина, прва помоћ, механика, електроника, електрика, итд.

Укратко, фриленсери и поморци су две различите професије са различитим радним условима, радним временом, локацијом, начином плаћања и образовањем. Фриленсери имају већу флексибилност и могућност рада од куће, док поморци проводе дуже периоде времена на бродовима и морима и океанима.

Самим тим немогуће је поморце уврстити у фриленсере и опорезовати их на исти начин.

Важно је напоменути да су надлежна министарства упозната са проблемом опорезивања помораца.Министарство финансија као и Министарство грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре је упознато са предлогом за решавање статуса помораца Републике Србије написаном од стране Удружења помораца Републике Србије које се базира на Стратегији развоја водног саобраћаја 2015-2025 усвојеног на Влади Републике Србије за време председавања садашњег председника Републике господина Александра Вучића.Посебно бисмо се осврнули на стратегију у делу 6.3.3.  у којој се јасно наводе стратешки циљеви као и предузимање мера: "Ослобађање помораца од обавезе плаћања пореза на доходак за поморце који проведу у међународној пловидби дуже од 174 дана".

Ни у једној земљи света поморци тренутно не трпе овакво неразумевање, нестручност и тортуру надлежних институција, обраћали смо се свим надлежним институцијама укључујући и заштитника грађана...Нажалост добили смо само игнорисање.Ово писмо ће бити упућено надлежним међународним организацијама у циљу помоћи и решавања овог великог проблема.

Такође Удружење помораца Републике Србије организоваће мирне породичне протесте испред Министарства финансија и Владе у циљу заштите права помораца. Датум и време протеста биће накнадно објављен.


УО УПРС

822 views0 comments

Comments


bottom of page